Het accupakket van een EV vervangen: is dat de moeite waard? (2024)

Elektrische auto’s nemen gestaag het straatbeeld over. Toch zien twijfelaars nog genoeg beren op de weg. Hoe zit het bijvoorbeeld met de accu? Is het nodig om die te vervangen als je een tweedehands EV koopt, en hoe duur is dat?

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Redenen om de batterij te vervangen

Waarom heeft je EV een nieuwe accu nodig? Een batterij kan in theorie defect zijn en helemaal niet meer werken. In de praktijk komt dat niet vaak voor en meestal valt het onder de garantie. Standaard batterijdegradatie is ook zelden de oorzaak om de batterij te vervangen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de achteruitgang van een batterij in de praktijk weinig effect heeft. Vervanging van de accu is dus alleen nodig als er iets mis is.

Garantietermijn van de batterij

Als je batterij in korte tijd echt kapot gaat, valt dat hoogstwaarschijnlijk onder de garantie. De meeste merken bieden een garantie van 5 tot 10 jaar of tot 150.000 tot 300.000 gereden kilometers. Dat is een behoorlijke periode en er spreekt vertrouwen uit. Om hiervoor in aanmerking te komen, hoeft de batterij trouwens niet helemaal kapot te zijn. De meeste merken hanteren een capaciteitspercentage van 70 procent. Is de capaciteit van jouw batterij binnen de garantietermijn lager? Dan heb je recht op een nieuwe accu.

Komt accuvervanging vaak voor?

Uit de statistieken blijkt dat het vervangen van de batterij niet heel vaak voorkomt. Tenminste, niet bij auto’s met een bouwjaar van 2016 of later. Een onderzoek van het toonaangevende Recurrent toont aan dat 13 procent van de auto’s van 2015 of eerder een nieuwe batterij heeft ontvangen. Bij auto’s van 2016 of later is dat minder dan 1 procent. Over het algemeen zijn batterijen steeds betrouwbaarder geworden en die trend zet zich de komende jaren hoogstwaarschijnlijk door.

Er zijn wel situaties geweest waarbij een nieuw model met een foutieve accu op de markt verscheen. Voorbeelden daarvan zijn de Chevrolet Bolt EV en de Hyundai Kona Electric. De fabrikanten riepen op grote schaal batterijen terug om die te vervangen. Maar in zo’n geval valt vervanging van de batterij onder de garantie. Meestal komt dat voor als een model echt nog helemaal nieuw is en/of er een nieuw type batterij wordt gebruikt. Een auto die al minstens een jaar op de markt is, heeft deze problemen niet.

Kosten van een nieuwe accu

Wat ben je kwijt voor een batterij? Grotere accu’s met meer kWh’s zijn duurder dan kleinere. De kosten worden regelmatig uitgedrukt in euro’s per kWh. Hoewel de prijs al een stuk lager is dan voorheen, ben je nog steeds veel geld kwijt voor een nieuwe batterij. Automerken vertellen klanten graag dat ze batterijen voor minder dan 100 euro per kWh produceren. Maar in de praktijk blijkt dat vaak tegen te vallen. Voor een batterij van 30 kWh ben je al snel 5000 euro kwijt. Grotere accu’s voor personenauto’s lopen op tot 18.000 euro voor 100 kWh.

Daarnaast moet je rekening houden met de arbeidskosten. Een batterij vervangen doe je niet zomaar even. Autogarages brengen minstens 1000 euro in rekening voor deze ingreep. Grotere batterijen vervangen is wederom duurder.

Het accupakket van een EV vervangen: is dat de moeite waard? (2)

© Nischap*rn

Vervangen van cellen of modules

Een batterij is zelden helemaal kapot. Meestal is er sprake van capaciteitsverlies en zie je daar een melding over op het dashboard of merk je het gewoon zelf. Het kan ook gebeuren dat opladen opeens veel langer duurt dan gebruikelijk. Maar dat betekent niet dat je het complete batterijpakket moet vervangen.

Een accupakket van een EV bestaat uit een aantal modules, die op hun beurt ook weer uit meerdere cellen bestaan. Het aantal modules en cellen van zo'n accupakket loopt sterk uiteen. De 40kWh-batterij van de kleine Nissan Leaf heeft bijvoorbeeld 48 modules met elk 4 cellen. Terwijl de 82kWh-accu van de Volkswagen ID. Buzz bestaat uit 12 modules met 24 cellen per stuk.

Levensduur van de batterij verlengen

Kun je als eigenaar van een EV zelf iets doen om batterijdegradatie te voorkomen? Het vervangen van een complete accu komt dus sowieso niet heel veel voor. Maar er zijn wel manieren om capaciteitsverlies te beperken. Hoge en lage temperaturen hebben een negatief effect op een batterij. Zet je auto zo min mogelijk in de zon en als het even kan binnen.

Daarnaast is het slecht voor Li-Ion-batterijen om compleet opgeladen te zijn. Bijna helemaal leeg leidt ook tot schade aan de cellen. Probeer de lading daarom tussen de 20 en 80 procent te houden voor een lange levensduur. Een ongebruikte batterij gaat trouwens ook achteruit in kwaliteit. Dat voorkom je door in elk geval elke week een stukje te rijden.

Het accupakket van een EV vervangen: is dat de moeite waard? (3)

© Mediaparts

Wat gebeurt er met een vervangen batterij?

Er bestaat een tweedehandsmarkt voor gebruikte accu’s. Die zijn vaak niet meer goed genoeg voor een auto. Bovendien ben je extra geld kwijt voor de installatie ervan. Daarom worden oude accu’s van EV’s gebruikt voor toepassingen die om minder vermogen vragen. Een voorbeeld in Nederland is de Johan Cruijff Arena. 148 accu’s zorgen daar voor back-up wanneer de stroom uitvalt tijdens een voetbalwedstrijd of concert.

Swap stations: hoop voor de toekomst?

Het Chinese automerk Nio maakt het mogelijk om batterijen snel uit te wisselen. In plaats van snelladen wissel je langs de snelweg gewoon een complete batterij uit. De operatie is volledig geautomatiseerd, waardoor de kosten laag zijn. Daarbovenop bezit je niet echt meer een eigen batterij, maar heb je een abonnement. Zorgen over het vervangen van de accu en batterijdegradatie behoren daardoor tot het verleden. NIO is druk aan het bouwen in Europa en Nederland heeft inmiddels negen swapping stations. Het gaat alleen nog wel een tijd duren voordat batterijwissels gangbaar zijn in ons land.

Powered by

Het accupakket van een EV vervangen: is dat de moeite waard? (4)

Het accupakket van een EV vervangen: is dat de moeite waard? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 6453

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.