Πώς να καθαρίζετε και να συντηρείτε τον επαγγελματικό παγομηχανή σας (2024)

Λαμβάνοντας υπόψη τη συχνή χρήση του πάγου στο σημερινό πολυάσχολο εστιατόριο και μπαρ τομέα, η διασφάλιση ότι η παγομηχανή σας είναι καλά συντηρημένη, καθαρή, απολυμασμένη και λειτουργεί αποτελεσματικά είναι ζωτικής σημασίας. Εάν δεν καθαρίζετε και δεν συντηρείτε τακτικά την παγομηχανή σας, μπορεί να αναπτυχθούν μούχλα και βακτήρια. Η κακή συντήρηση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συσσώρευση ορυκτών, γνωστή και ως άλατα. Η συσσώρευση αλάτων όχι μόνο μειώνει τη διάρκεια ζωής της παγομηχανής σας, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία των πελατών σας.

Όσον αφορά τον καθαρισμό της παγομηχανής σας, ο καθημερινός καθαρισμός της επιφάνειας είναι απαραίτητος για την απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων, ενώ ένας ενδελεχής βαθύς καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται πολλές φορές το χρόνο.

Σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να καθαρίσετε την παγομηχανή σας

Ελέγχετε τακτικά για σημάδια που υποδεικνύουν ότι ήρθε η ώρα να καθαρίσετε την παγομηχανή σας:

  • Ο πάγος έχει άσχημη γεύση ή μυρίζει άσχημα.
  • Τα παγάκια είναι μικρότερα από το συνηθισμένο.
  • Ο πάγος φαίνεται πιο μαλακός και λιώνει πιο γρήγορα από το κανονικό.
  • Ο πάγος φαίνεται θολός.
  • Υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις μούχλας, μούχλας ή άλλης βρωμιάς στο εσωτερικό της παγομηχανής.
  • Έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από την τελευταία φορά που καθαρίσατε την παγομηχανή.

Αποποίηση ευθύνης: Στην αγορά διατίθενται πολλές ποικιλίες και μοντέλα παγομηχανών. Αυτό το ιστολόγιο χρησιμεύει ως μια βασική επισκόπηση. Καλό είναι να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο του προϊόντος σας για ακριβείς οδηγίες σχετικά με την υποστήριξη, τη συντήρηση και την επίλυση προβλημάτων.

Πώς να καθαρίζετε και να συντηρείτε τον επαγγελματικό παγομηχανή σας (1)

Γιατί είναι σημαντικό να καθαρίζετε την παγομηχανή σας

Ο FDA κατηγοριοποιεί τον πάγο ως τρόφιμο και απαιτεί τον προσεκτικό χειρισμό του όπως και τα άλλα τρόφιμα. Γι' αυτό είναι σημαντικό να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τακτικά την παγομηχανή σας, ώστε να διατηρείτε τους πελάτες σας ασφαλείς από μολύνσεις.

Η αποτυχία συντήρησης της μηχανής σας μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα όπως:

  • Καθυστερημένη μεταφορά θερμότητας λόγω του πάγου που κολλάει στις πλάκες του εξατμιστή
  • Μεγαλύτεροι χρόνοι συγκομιδής
  • Μειωμένη χωρητικότητα
  • Ακριβές επισκευές
  • Επιβλαβής σχηματισμός γλίτσας και μούχλας

Συμβουλές για τον καθαρισμό μιας επαγγελματικής μηχανής πάγου

Η διατήρηση της καθαριότητας της εμπορική παγομηχανή είναι επιτακτική ανάγκη για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των πελατών σας και την παράταση της διάρκειας ζωής της μηχανής σας. Ο τακτικός, σχολαστικός καθαρισμός εξαλείφει τα επιβλαβή βακτήρια και τις πιθανές συσσωρεύσεις, διασφαλίζοντας ότι ο παραγόμενος πάγος είναι ασφαλής για κατανάλωση.

Απομακρύνετε τον πάγο που έχει απομείνει

Είναι καλή ιδέα να προγραμματίζετε τον καθαρισμό της παγομηχανής σας μετά τις ώρες αιχμής ή σε ημέρες ρεπό. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα αισθάνεστε την πίεση της μη λειτουργίας της παγομηχανής σας σε περιόδους αιχμής. Παρόλο που κάθε τύπος επαγγελματικής παγομηχανής διαφέρει, οι περισσότερες διαθέτουν κάδο αποθήκευσης ή δεξαμενή για τον πάγο. Αρχικά, αφαιρέστε όλο τον χαλαρό πάγο από τον κάδο και απομακρύνετε τυχόν συσσωρευμένο πάγο ή πάχνη ξύνοντάς τον.

Αδειάστε το νερό

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία καθαρισμού είναι η αποστράγγιση όλου του νερού από την παγομηχανή. Αυτό είναι απαραίτητο για να αφαιρέσετε τυχόν νερό που μπορεί να είναι μολυσμένο ή να έχει συσσωρευμένα ορυκτά. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να εντοπίσετε το καπάκι ή τη βαλβίδα αποστράγγισης στην παγομηχανή σας, που συνήθως βρίσκεται στο κάτω μέρος της μονάδας. Ανοίξτε την και αφήστε όλο το νερό να στραγγίξει εντελώς. Βεβαιωθείτε ότι η μονάδα σας είναι απενεργοποιημένη πριν ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία.

Καθαρίστε το εσωτερικό

Με την αποστράγγιση του νερού, μπορείτε τώρα να καθαρίσετε τις εσωτερικές επιφάνειες της παγομηχανής. Ετοιμάστε ένα διάλυμα καθαρισμού που συνιστάται από τον κατασκευαστή της παγομηχανής ή ένα ήπιο απορρυπαντικό αναμεμειγμένο με ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί ή ένα σφουγγάρι για να σκουπίσετε απαλά τις εσωτερικές επιφάνειες. Επικεντρωθείτε στις περιοχές όπου είναι πιθανό να συσσωρευτούν ορυκτές εναποθέσεις (όπως ασβέστιο και ασβέστης). Αυτές οι εναποθέσεις μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση της παγομηχανής σας και την ποιότητα του πάγου, επομένως η απομάκρυνσή τους είναι ζωτικής σημασίας.

Συμβουλή: Εάν δείτε να σχηματίζονται άλατα στο εσωτερικό του παγομηχανή σας, χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες ή μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό για να τα εξαλείψετε. Αποφύγετε τα σκληρά καθαριστικά, τις βούρτσες με σκληρές τρίχες ή τις αιχμηρές ξύστρες που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στην πλαστική επένδυση στο εσωτερικό.

Πώς να καθαρίζετε και να συντηρείτε τον επαγγελματικό παγομηχανή σας (2)

Καθαρίστε όλα τα αφαιρούμενα μέρη

Πολλές επαγγελματικές παγομηχανές διαθέτουν αφαιρούμενα μέρη, όπως δίσκους πάγου, φίλτρα νερού και κάδους αποθήκευσης. Αφαιρέστε αυτά τα μέρη ένα-ένα και καθαρίστε τα σχολαστικά με ένα καθαριστικό διάλυμα που είναι ασφαλές για τρόφιμα. Για μέρη με δυσπρόσιτες περιοχές, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή βούρτσα ή μια οδοντόβουρτσα για να τρίψετε τυχόν βρωμιά ή συσσώρευση. Μετά τον καθαρισμό, ξεπλύνετε όλα τα εξαρτήματα με καθαρό νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν πλήρως στον αέρα πριν από την επανασυναρμολόγηση.

Καθαρισμός και απολύμανση εξαρτημάτων και επιφανειών

Μετά τον καθαρισμό του εσωτερικού και των αφαιρούμενων εξαρτημάτων, είναι απαραίτητο να τα απολυμάνετε για να σκοτώσετε τυχόν βακτήρια ή ιούς που μπορεί να υπάρχουν. Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό διάλυμα κατάλληλο για επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ακολουθώντας τις οδηγίες για την αραίωση και την εφαρμογή. Σκουπίστε όλες τις επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών τοιχωμάτων, του πυθμένα και των αφαιρούμενων εξαρτημάτων που έχετε καθαρίσει. Αφήστε το απολυμαντικό να δράσει για το συνιστώμενο χρονικό διάστημα πριν το σκουπίσετε ή το αφήσετε να στεγνώσει στον αέρα, ανάλογα με τις οδηγίες του προϊόντος.

Καθαρίστε το εξωτερικό του μηχανήματος

Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε και το εξωτερικό της παγομηχανής σας. Οι παγομηχανές της Maxima είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι 18/8, γεγονός που τις καθιστά εύκολες στον καθαρισμό. Απλά χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί και λίγο απορρυπαντικό. Στη συνέχεια, σκουπίστε το με ένα μαλακό πανί Μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά με βάση την αμμωνία ή τα εσπεριδοειδή στις επιφάνειες από ανοξείδωτο ατσάλι. Επιπλέον, αποφύγετε το χαλύβδινο μαλλί, τα μαξιλάρια καθαρισμού ή τα σκληρά καθαριστικά σε υγρή μορφή ή σκόνη.

Συναρμολογήστε ξανά και θέστε σε λειτουργία το μηχάνημα

Αφού καθαριστούν, απολυμανθούν και στεγνώσουν εντελώς όλα τα εξαρτήματα, μπορείτε να αρχίσετε να συναρμολογείτε ξανά την παγομηχανή σας. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή για να διασφαλίσετε ότι κάθε εξάρτημα έχει τοποθετηθεί σωστά. Μετά την επανασυναρμολόγηση, ενεργοποιήστε ξανά την παγομηχανή σας και αφήστε την να εκτελέσει έναν τυπικό κύκλο κατάψυξης πριν παράγει πάγο για χρήση. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι το σύστημα είναι πλήρως λειτουργικό και ο παραγόμενος πάγος είναι καθαρός και ασφαλής για κατανάλωση.

Πώς να καθαρίζετε και να συντηρείτε τον επαγγελματικό παγομηχανή σας (3)

Συνιστώμενο πρόγραμμα συντήρησης

Η δημιουργία ενός προγράμματος συντήρησης για την παγομηχανή σας είναι σημαντική για την καλή λειτουργία της και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της.

Ακολουθεί ένα προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα που θα σας βοηθήσει να προγραμματίσετε τις εργασίες καθαρισμού:

Καθημερινά:

  • Παρακολουθήστε τα επίπεδα του κάδου πάγου και προσαρμόστε ανάλογα την παραγωγή πάγου
  • Επιθεωρήστε το εξωτερικό της μηχανής για ζημιές, διάβρωση ή διαρροές
  • Απολύμανση των εξαρτημάτων της μηχανής πάγου σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή
  • Απορρίψτε τον πάγο στον κάδο για πάνω από 24 ώρες

Εβδομαδιαία:

  • Καθαρίστε το φίλτρο αέρα
  • Εξετάστε και καθαρίστε τη σπείρα συμπυκνωτή
  • Ελέγξτε και αντικαταστήστε το φίλτρο νερού εάν χρειάζεται
  • Ελέγξτε και καθαρίστε το σύστημα διανομής νερού
  • Ελέγξτε τον εξατμιστή για συσσώρευση αλάτων

Μηνιαίως:

  • Διοργανώστε έναν τεχνικό για ενδελεχή επιθεώρηση του μηχανήματος
  • Βαθύς καθαρισμός του μηχανήματος, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά
  • Επιθεωρήστε και καθαρίστε το σύστημα αποστράγγισης και το δίσκο στάγδην
  • Ελέγξτε το παρέμβυσμα της πόρτας για ζημιές, καθαρίστε το εάν απαιτείται

Ανά τρίμηνο:

  • Διοργανώστε έναν τεχνικό για μια λεπτομερή επιθεώρηση του μηχανήματος
  • Έλεγχος και ρύθμιση των επιπέδων ψυκτικού μέσου
  • Δοκιμή και ρύθμιση του συστήματος ελέγχου του κάδου
  • Έλεγχος των ηλεκτρικών συνδέσεων
  • Εξετάστε τη βαλβίδα εισόδου νερού και καθαρίστε την εάν χρειάζεται

Ετησίως:

  • Να κανονίσετε έναν τεχνικό για μια ολοκληρωμένη επιθεώρηση του μηχανήματος
  • Καθαρισμός και επιθεώρηση του συμπιεστή
  • Ελέγξτε και καθαρίστε το μοτέρ και τα πτερύγια του ανεμιστήρα
  • Επανεξέταση και ρύθμιση του κύκλου συγκομιδής, εάν χρειάζεται

Συμβουλευτείτε πάντα το εγχειρίδιο χρήσης και ζητήστε τη βοήθεια ειδικού, εάν είναι απαραίτητο.

Πώς να καθαρίζετε και να συντηρείτε τον επαγγελματικό παγομηχανή σας (4)

-

Οι τακτικοί έλεγχοι συντήρησης και αντιμετώπισης προβλημάτων είναι σημαντικοί για τις επιχειρήσεις ώστε να διασφαλίζουν ότι η παραγωγή πάγου λειτουργεί σωστά. Ο συχνός καθαρισμός και η απολύμανση της μηχανής πάγου σας θα βοηθήσει στη διατήρηση της αποδοτικότητάς της, στην αποφυγή υψηλότερων ενεργειακών δαπανών και στην παραγωγή υγιεινού πάγου που είναι έτοιμος προς χρήση.

Αν ψάχνετε για μια επαγγελματική μηχανή πάγου ή για συντήρηση, επικοινωνήστε με έναν αξιόπιστο προμηθευτή όπως η Maxima για βοήθεια.

-

Ετοιμαστείτε για το καλοκαίρι και ψωνίστε τις εύκολα καθαριζόμενες επαγγελματικές παγομηχανές!

Πώς να καθαρίζετε και να συντηρείτε τον επαγγελματικό παγομηχανή σας (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 5366

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.