Rasa de pisici Exotic Shorthair - E-vet (2024)

O rasa cu doar 50 de ani de istorie, rasa de pisici Exotic Shorthair este cunoscuta si sub numele de Shorthaired Persian. Este o rasa populara pentru crescatorii de pisici care isi doresc o viata linistita; perfecta pentru mediul urban sau pentru viata la tara, Exotic Shorthair are avantajul suplimentar de a fi o rasa mai afectuoasa.

Blana: medie, moale si matasoasa
Talia: medie, 3 – 5,5 kg
Caracter:dragalasa, tacuta, jucausa, curioasa, activa
Durata de viata: 8-15 ani

Ingrijire:nu necesita ingrijire speciala a blanii (periere saptamanala)

Istorie si context

Nasterea rasei Exotic Shorthair a inceput la sfarsitul anilor 1950, cand crescatoarea americana de pisici Carolyn Bussey a incrucisat o pisica Persana cu o pisica Birmaneza, in speranta de a obtine o Persana de culoarea maro. Rezultatul au fost pisoi negri insa facuse o descoperire neasteptata: pisoii rezultati erau deosebit de draguti.

Crezul lui Carolyn Bussey era ca crescatorii de pisici ar putea imbratisa ideea unei Persane cu parul mai scurt, mai ales una care ar fi mai usor de ingrijit dar care pastreaza aceeasi frumusete si fire naturala ca a Persanei.

Rasa de pisici Exotic Shorthair - E-vet (1)

In acel moment al dezvoltarii, rasele cu parul scurt erau oarecum ocolite, datorita incrucisarilor clandestine efectuate de crescatori mai putin cinstiti. In timp ce American Shorthair era incrucisata cu Persanele pentru a obtine o blana mai buna si pentru a recrea aspectul Shorthair, rasa Shorthair in sine pierdea majoritatea calitatilor care o faceau o rasa distincta.

Crescatorii acestor pisici au falsificat acte pentru a face sa para ca si cum aceste noi caracteristici fizice ar fi aparut in mod natural. Asociatiile crescatorilor de pisici nu au avut alta optiune decat sa puna capat inregistrarii Shorthair-ului.

Standardele exacte ale doamnei Bussey in materie de reproducere au adus o abordare mai etica a incrucisarilor, iar rezultatul campaniei sale de a proiecta aceasta noua rasa a fost inregistrarea Exotic Shorthair. Dincolo de incrucisarile initiale dintre Birmaneze si Persane cu American Shorthair, Exotic Shorthair a fost limitat la incrucisari cu rasa Persana, astfel incat rasa sa-si poata mentine statutul cu pedigree.

Incrucisarile nu au mai facut parte din programul de reproducere a Exotic Shorthair incepand cu 1975, cand fondul genetic a fost considerat suficient de mare pentru a produce atat pisici viguroase, cat si atractive, care indeplineau standardul.

In 1967 rasa Exotic Shorthair a fost acceptata pentru prima oara pentru statutul de Campionat de catre Asociatia Cat Fanciers.

Caracteristici fizice

Pisica din rasa Exotic Shorthair poate fi descrisa succint ca fiind o pisica Persana cu parul scurt deoarece indeplineste toate standardele pentru rasa persana, cu exceptia blanii. Daca Persana are o blana lunga si groasa, care necesita pieptanare zilnica pentru prevenirea incalcirii, Exotic Shorthair are un strat de blana de lungime medie, gros, dens si plusat.

Rasa de pisici Exotic Shorthair - E-vet (2)

Pisica Exotic Shorthair nu necesita pieptanare zilnica si nici nu naparleste foarte tare. De fapt, naparleste atat de putin incat poate fi considerata o rasa „fara naparlire”. Pieptanarea saptamanala este recomandata pur si simplu in scopul infrumusetarii si pentru a mentine formarea caltilor la minim.

Blana pisicii Exotic Shorthair este atat de groasa, incat aceasta este una dintre acele rase de pisici care arata mult mai mare decat este cu adevarat.

Rasa de pisici Exotic Shorthair - E-vet (3)

Pisica Exotic Shorthair poate trece de 6 kg, dar in inaltime ramane destul de scunda. Aspectul este indesat, cu picioare scurte si puternice care sustin un fizic rotund si muscular. Corpul este compact, nu gras, cu greutatea atribuita densitatii oaselor. Gatul are o structura atletica, scurt si solid, completat de un cap impresionant. Exotic Shorthair sunt acceptate in orice model si culoare, inclusiv albe, dungate, calico.

Fata pisicii din rasa Exotic Shorthair este identica cu cea a pisicii Persane, cu aceleasi standarde in vigoare. Exista 2 caracteristici care deosebesc Exotic Shorthair:

  • Aceasta rasa este clasificata drept brahicefalica, ceea ce inseamna ca craniul si, prin extensie, fata, este scurt si larg, cu botul aplatizat.
  • Cealalta caracteristica naturala pe care o are aceasta rasa si care ii sporeste popularitatea, este aspectul sau pedomorf. Acest lucru inseamna ca fata pisicii isi pastreaza expresia de pisoi, cu ochi mari, rotunzi, urechi mici, un nas scurt si un cap mare, rotund.

Aceasta „dragalasenie”, impreuna cu usurinta ingrijirii si natura sa placuta si jucausa, fac din Exotic Shorthair una dintre alegerile de top ca animalele de companie.

Personalitate si temperament

Pisicile Exotic Shorthair timpurii erau putin mai active decat rudele lor Persane, datorita incrucisarilor pentru gena responsabila de blana scurta. Insa, in ultimele patru decenii, Exotic Shorthair a devenit mai asemanator Persanelor atat in comportament, cat si ca aspect.

Este o pisica mai jucausa decat ruda sa, mai relaxata, atitudinea sa calma fiind ideala pentru familiile cu sau fara copii, pentru medii rurale cat si urbane.

Rasa de pisici Exotic Shorthair - E-vet (4)

Se intelege bine cu alte animale, dar tinde spre compania oamenilor. Cu o voce blanda si linistita, pisica Exotic Shorthair va intampina atunci cand ajungeti acasa, facandu-va sa va simtiti bineveniti, si cuibarindu-se imediat in poala dvs.

Este o pisica care se bucura si se amuza de placerile simple ale vietii. O sfoara sau o minge de hartie sunt suficiente pentru a va bucura pisica. Aceste pisici nu vor sari prin casa si nu vor rasturna obiecte de pe rafturi.

Preferinta lor se indreapta mai mult spre a se relaxa si a fi mangaiata. Sunt printre cele mai afectuoase si loiale rase de pisici, un animal de companie in adevaratul sens al cuvantului.

Ingrijire

Blana sa scurta nu necesita o ingrijire speciala. Perierea saptamanala este suficienta pentru a indeparta firele moarte de par. La naparlire puteti sa ii faceti o baie pentru indepartarea mai facila a firelor moarte. Curatati zilnic ochii pisicii, fiind predispusi la lacrimare excesiva.

Sunt pisici predispuse la obezitate. Prin urmare, atentie la alimentatia acesteia si portiile cu care o hraniti.

Sanatate

Nu este o pisica predispusa la boli sau anomalii genetice, iar acest lucru se datoreaza in mare masura precautiilor luate de primii crescatori care au dezvoltat rasa. Afectiunile renale polichistice au fost insa raportate la aceasta rasa.

Dar, a fi o rasa brahicefala inseamna ca are problemele obisnuite care rezulta din faptul ca nasul si ochii sunt atat de apropiati.

Pot avea probleme de lacrimare excesiva, lasand pete de-a lungul blanii faciale. Acest lucru este usor de remediat cu o carpa umeda. De asem*nea, pot aparea ocazional probleme ale sinusurilor sau probleme cu alinierea dintilor din cauza maxilarului scurtat si posibilitatea de aglomerare a dintilor.

Narile scurte fac pisica Exotic Shorthair sensibila la caldura. Temperaturile ridicate pot duce la probleme de respiratie. Acestea, adaugate la blana groasa si grea, inseamna ca pisica va cauta modalitati de a se racori. Desi este o pisica care iubeste contactul uman si isi va petrece o mare parte din timp in poala, va cauta si locuri unde se poate racori, cum ar fi podele, ziduri de piatra si pardosele ceramice.

Surse imagini: unsplash.com, pixabay.com

Related posts:

  1. Pisica orientala (Oriental shorthair)
  2. Rasa de pisici British Shorthair
  3. Rasa de pisici Colorpoint Shorthair
  4. Rasa de pisici American Shorthair
Rasa de pisici Exotic Shorthair - E-vet (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 6051

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.